понеделник, 19 август 2013 г.

Как да си построим дървена къща?

Статия 1: Видове дървени сглобяеми къщи.

В какво трябва да внимаваме? Какво не знаем за този вид къщи?

 Съвременните тенденции в жилищното строителство налагат стриктно съблюдаване нормите за енергийна ефективност, които стават все по строги. Според европейските норми нискоенергийна къща/сграда е тази, чиято годишна консумация на ел. енергия за отопление и охлаждане е в рамките на 30 - 70 kwh/m2.  Къщите с дървена конструкция напълно удовлетворяват съвременните изискванията за топлоизолация, звукоизолация, сеизмична и пожароустойчивост.     Най-голям интерес представляват жилищните дървени сглобяеми къщи. Те се строят за сезонно или целогодишно обитаване. Най-често се проектират на един или два етажа. Външното им облицовачно покритие най-често е с дъсчена обшивка или сандвич панели от OSB.

Дървените сглобяеми сгради могат да се класифицират в зависимост от тяхното предназначение. Различават се сгради за жилищни и обществени нужди, за промишлени нужди, за селскостопански нужди и др.
Използваните материли при производството на дървени сглобяеми къщи са: дърво, OSB, гипскартон и различни минеразлни изолации.
Използваната дървесина обикновено е суха 10-14%, което намалява риска от измятане на материала.
Плочите OSB (Oriented Strand Boards) представляват плоскости от дълги тънки ориентирани частици, наподобяващи шперплат. Тези частици са с определена форма и дебелина, които се пресоват до многослойни плочи с помощта на обединяващ компонент. Частиците във външните слоеве са успоредни на надлъжната ос на плочата, докато частиците от средните слоеве са перпендикулярни на тези от външните слоеве.
 Гипскартонът се състои от плоскости гипс, чиито повърхности и кантове по дължина са облечени със специален устойчив картон. В мокрите помещения (кухненски бокс и баня) се използва гипскартон със зелен цвят, при който гипсовото ядро е специално импрегнирано срещу поемане на вода.
Минералната вата притежава следните предимства:
Негоримост – влакната минерална вата са устойчиви при температури над 1 000 °C, този фактор прави минералната вата практически негорим материал.
Стабилност на размерите - Минералната вата не променя формата и размерите си през целия период на използването и.
Звукопоглъщане - Порестата повърхност и въздушните кухини в минералната вата намаляват както ударния така и трансмисионния шум.
Водоустойчивост – процента на поглъщане на вода от минералната вата е нищожен, което прави ватата отличен топлоизолационен материал дори при по голяма влага.
Паропроницаемост - Изолираната с минерална вата къща диша и поради това не се образува конденз.
• Минералната вата е естествен материал и няма вредно въздействие върху човека и околната среда.
Отлични топлоизолационни свойства – 1 см. Минерална вата има същата същата изолационна способност като 20 см. тухлена стена. Топлоизолационните свойства на минералната вата позволяват да се постигнат нормите и съвременните изисквания за нискоенергийност на къщата, което от своя страна води до самоизплащане на инвестицията за кратко време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар